Açıklamalar da peş peşe geliyor

0
54

Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türk hava sahasını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle ilgili soruyu yanıtladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi hakkında, “Türkiye, her ülke gibi toprağını ve hava sahasını savunma hakkına sahiptir” dedi.

Olayın detayları hakkında bilgi almaya çalıştıklarını aktaran Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gelecek günlerde iletişim içinde olacağını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile G20 toplantısı sırasında Antalya’da yaptığı görüşmeyi anımsatan Obama, Rusya’nın DAEŞ ile mücadeleye odaklanması halinde çok geniş işbirliği imkanları bulunduğunu, bunu Putin’e de söylediğini aktardı.

Obama, “Eğer öncelikleri, gelecekte kapsamlı bir Suriye hükümetinin üyeleri olacak ılımlı muhaliflere saldırmaksa Rusya bizim ya da koalisyon üyelerinin desteğini alamayacak”

Obama, Suriye’deki siyasi süreç konusunda ne kadar erken bir uzlaşı olursa bugünkü uçak düşürülmesi gibi olayların meydana gelme ihtimalinin o kadar azalacağını dile getirdi.

BİRLEŞİK KRALLIK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanı İngiltere’nin Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi konusunda konsey üyelerinden henüz toplantı talebi gelmediğini söyledi. BM Genel Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rycroft, gelişmelerden endişe duyduğunu belirtti.

“Birleşik Krallık, Türkiye’nin kendi hava sahasını koruma hakkını savunuyor” diyen Rycroft, BMGK üyesi ülkelerden şu ana kadar konuyla ilgili acil toplantı talebi almadıklarını kaydetti. Rycroft, Türkiye, Rusya ve diğer ülkelerle iletişim halinde olduklarını ifade ederek, konu hakkında Türkiye’den geçtiğimiz saatlerde bir mektup ulaştığını bildirdi. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, konuyu BMGK gündemine getirmeyi planlayıp planlamadıklarına yönelik bir soruya, “Şu an için bilmiyorum. Belki de” yanıtını verdi.

BULGARİSTAN

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, “Uçağın düşürülmesiyle nedeniyle NATO ve Rusya arasında bir bunalım olursa bu iyi olmaz olumlu sonuç da getirmez” yorumunda bulundu. Çin’de bulunan Borisov, Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) yaptığı açıklamada, pazar günü Türkiye ile AB arasında Brüksel’de yapılacak zirveye işaret ederek, “Olay kötü bir zamanda oldu” dedi.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, olayın nasıl geliştiğini henüz tam olarak bilmediğini ifade etti. Moskova ve Ankara’daki açıklamaların “bunun ciddi bir olay olduğunu gösterdiğini” ifade eden Steinmeier, “Şimdi bir çok şey Moskova ve Ankara’daki tepkilerin nasıl olacağına bağlı. İlk olarak, iki başkentin doğrudan birbirleriyle diyalog kurmalarını, ikinci olarak da reaksiyon ve karşı reaksiyonlara ilişkin hem Ankara hem de Moskova’nın sorumluluklarını bileceklerini ümit ediyorum” diye konuştu.

AB TEMSİLCİSİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, konuyla ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğü bilgisini vererek, Türkiye ve Rusya arasında herhangi bir gerginlikten kaçınılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

HOLLANDA

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, konuyu, “çok ciddi bir olay” olarak nitelendirdi. Bakanlığın Twitter hesabından yaptığı açıklamada Koenders, “Tüm gerçeklerin açıklığa kavuşması önemli” ifadesini kullandı.

FRANSA
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise uçağın düşürülmesiyle ilgili “Çok fazla zarar verecek gerginlikleri engellemeliyiz” dedi.

Hollande, konu üzerine NATO’nun kararının beklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin hava sahasının ihlal edilip edilmediğini ve gerçekten ne olduğunu bu şekilde öğrenebiliriz” ifadesini kullandı.

Asıl amacın “teröre ve DAEŞ’e karşı savaşmak” olduğunu belirten Hollande, “Biz, Türkiye, Rusya, hepimiz bunu yapmalıyız” diye konuştu. Hollande, Suriye’deki iç savaşa bir an önce çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle “risklerin de ortaya çıktığını” söyledi.

Bu hafta Rusya’ya gideceğini belirten Hollande, “Daha önce de yaptığım gibi Putin’e saldırıların sadece DAEŞ’e karşı olması gerektiğini söyleyeceğim” ifadesini kullandı.

Suriye’nin Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus Su 24 tipi savaş uçağına, devriye görevindeki 2 F-16 savaş uçağı tarafından müdahalede bulunulmuştu. Uçak, Hatay’ın Yayladağı ilçesinin karşısında, Suriye toprakları içindeki Bayırbucak bölgesine düşmüştü. Genelkurmay Başkanlığı da müdahalenin, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına beş dakika içinde 10 kez ikaz edilmesinin ardından gerçekleştiğini bildirmişti. Dünyadan peş peşe açıklamalar geliyor.