netpano.com -
Web Netpano.com   BİZE ULAŞIN |
6 July 2008 Sunday

Yazarlar

Dedekorkut Evliyaoğlu
ORGENERAL İLKER BAŞBUĞ VE YAŞAR BÜYÜKANIT PAŞA'YA BAŞBAĞLAR KATLİAMI HUSUSUNDA ARZ

Zübeyir Somuncu
ASKERİ LOJMANDA ORGENERALE POLİS GÖZALTISININ VERDİĞİ MESAJ

Erol DERMAN
DEPREM SİLAHI İSTANBUL'DA DENENİR Mİ?

Hakan Yılmaz Çebi
ABD-İSRAİL ŞEYTANİ İTTİFAKI TÜRKİYE’YE DEPREMLE GİRECEK!..

Ali Ural
RESİMSİZ,CİSİMSİZ ÜNVANSIZ

Kemal Çiftçi
BU DÜNYADAN BİR ÖZEMRE GÖÇTÜ

Fahri Sarrafoğlu
KOKAİN SATIN ALMAK MI DAHA KOLAY FİLM İZLEMEK Mİ?

Oktan Keles
TÜRK MİLLETİNE OYNANAN BÜYÜK OYUN

Ali Ural
DEMİRLEYECEĞİM YER BURASI DEĞİL

Ali Ural
ECELİ GÖSTERMEYEN HARİTA

Zübeyir Somuncu
AVRUPA BİRLİĞİ KENE FONU AMERİKA KENE ENSTİTÜSÜ

Zübeyir Somuncu
ZEYNO BARAN YAZISI HUDSON INSTITUTE EGEMEN BAĞIŞ`IN AÇIKLAMASI

 

Netpano Anasayfa > Haber detayı


Kaynak:Milliyet Gazetesi  
netapno.com  -  - Tuesday, April 01, 2008 - 00:00:00  
Darbe Başladı Boynunu Uzatma

'Yargısal darbe' süreci maalesef başladı Allah Türkiye'ye kolaylık versin!

 Lafı hiç uzatmak, eğip bükmek istemiyorum.   Türkiye'de gerçek demokrasi ve hukukun üstünlüğünü gölgeleyen bir eşiğe gelip takıldık.
Bir başka deyişle:
Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatma davasıyla birlikte yargısal darbe süreci başlamış durumda.
Ne yazık ki öyle.
Allah Türkiye'ye kolaylık versin!
Kim bilir kaç kez yazdım.
Bir defa daha altını çiziyorum:
Böyle bir süreci -2002 yılı sonundan beri uğraşarak- başlatanlar, siyasal ve ekonomik istikrar açısından Türkiye'ye çok büyük kötülük yaptılar.
Bu süreç, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle ilişkilerini zehirleyecektir.
Bu süreç, siyasal istikrarı altüst edecek tohumları içinde taşıyor.
Bu süreç, bir zamanların bölünmüş siyaset sahnesiyle güçsüz koalisyonlar dönemini açabilecek ve Türkiye'ye yeniden kayıp yıllar yaşatabilecek tüm riskleri içeriyor.
Bu süreç, Güneydoğu'da yangını 1990'lardaki gibi parlatacak ve 'Kürt sorunu'nu iyice içinden çıkılmaz hale getirecek tehlikeleri de barındırıyor.
Bu süreç, laiklik-dindarlık, laikçilik-dincilik çekişmeleriyle birlikte toplumdaki o siyah beyaz kutuplaşmacı, cepheleşmeci çelişkilerin (Alevi-Sünni dahil) keskinleşmesine yol açabilecek.
Bu süreç, uluslararası finans piyasalarındaki kriz rüzgârlarının Türkiye ekonomisinde çok daha tahrip edici esmesine de neden olabilecek.
Bu liste uzatılabilir ama gereksiz.
AKP'den kurtulmak için 2002 yılı sonundan beri -şöyle ya da böyle- bir darbe sürecini tetiklemek için uğraşan kimilerinin bugün memnun olduklarını biliyorum.
Ama Türkiye'ye yazık!
Sırtını AB'ye dönen, siyasal ve ekonomik istikrarsızlığa yuvarlanan, demokrasi ve hukuk çıtası aşağılara çekilen bir Türkiye'de hiçbir şey dikiş tutmaz. Bu ülkeyi tehdit eden bütün meseleler bin misli ağırlaşır.
Bu çıplak ve acı gerçeği demek ki göremiyorlar.
Ne yazık!
Dava yedi sekiz ay sürebilir. Ve sonunda nasıl bir karar çıkar?.. Geçen yıl Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak 367 gibi bir hukuk skandalının altına imza atmış bir Anayasa Mahkemesi'nden çok farklı bir karar beklenebilir mi?..
Bu konuyu geçiyorum.
Herkes elini kolunu bağlayarak hukuka saygı duygusuyla, Yüksek Mahkeme'nin kararını huşu içinde beklesin!
Öyle mi?

Kimileri böyle düşünüyor.
Olabilir.
Ama ben aynı kanıda değilim.
Peki, AKP ne yapacak?..
Farklı görüşler dikkati çekiyor.
Ancak, ilk sinyallere göre, öyle çok fazla uzatmadan kapatma davasını düşürebilecek anayasa değişikliğine gitme ihtimali daha ağır basıyor. Bunun için referandum da göze alınmış durumda.
Soru işaretleri de var tabii.
Bu süreçte AKP Meclis Grubu fire verebilir mi? MHP desteği sağlanabilir mi? DTP Grubu ne yapar?
Öte yandan AKP, davayı düşürebilecek anayasa değişikliğine giderken ve bu uğurda referandumu da göze alırken, eşzamanlı olarak AB ile ilişkileri zıplatacak bir demokratikleşme hamlesi için düğmeye basabilir mi?
Bu ihtimal de var.
Evet, geçen hafta birçok kez belirttiğim gibi rejim bir kazık yemiş durumda. Bu kazığı çıkarmanın yolu, giyotine boyun uzatmak değildir.
Gerilemek, 'darbe'yi hızlandırır.
Darbeyle demokrasi, darbeyle hukuk bağdaşmaz, uzlaşmaz. Bunun için de gerilemek, demokrasi ve hukuk zeminini daha beter zayıflatır.
Rejime giren kazığı çıkarmanın yolu, demokrasi ve hukuk yolunda mücadeleden geçiyor. Ekonomik reformları sürdürmekten geçiyor. AB ipine sarılmaktan geçiyor.
Canım çok sıkkın.
Demek bazı şeyler vakti zamanı gelmeden olamıyor. Demokrasi kavgası vermek de, demokrasi kültürü edinmek de hiç kolay değil.
Dilimin ucuna takıldı o söz:
“Zor dostum, zor!”

Hasan Cemal



 YORUMLAR


 YORUM YAZ
Uyarı(!):
Hakaret içeren yorumlar kabul edilmez.
Türkçe imla kurallarına büyük bir oranda uymayan yorumlar reddedilir.
Yorumların sorumlulugu size aittir.
(Gerekli) (Gerekli)


 DİĞER HABERLER
  Asker Neyi Doğruladı Neyi Yalanladı
  'Düşman Değiliz Be Paşalar'
  Türk Milletine Oynanan Büyük Oyun
  Sayın Paşam Lütfen Sınırınızı Biliniz!
  Haysiyet Davası!
  ABD F-35'in Kaynak Kodlarını Niye Vermiyor ?
  Ekonomik Şok Testler Sessiz Silah
  Mustafa Özcan'ın 2008+15 Formülü
  Yargı Güvenilir Bir Kurum Mu?
  Bürokratik Devlet Amacına Ulaşıyor mu?

Bu kategorideki tüm haberler için tıklayınız.




Subscribe to Netpano
'Her gün bir bilgi servisi' okurlarımızdan ilgi görmeye devam ediyor. Bilgilerini paylaşan okurlarımız gözden kaçan ilginç bilgilere grubumuza atarak bizler ile paylaşmaya devam ediyor.Türkiye'de ve Dünyada meydana gelen olayların bildiğimiz gibi gelişmediğini söyleyen bizler; sizlerinde tartışıp bilgilerinizi aktarmanızı istiyoruz. Yapmanız gereken tek şey yahoo grubumuza üye olmak.

 
Telif hakkı 2000 -2007 netpano.com. Tüm hakları saklıdır.  
   
Telif hakkı ©1998-2007 Netpano.com. Bu sitenin bütün hakları saklıdır. Yayınlanan haber ve makaleler kaynak gösterilerek içeriği
değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. netpano.com sitesinde yayınlanan yazılar
yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.
Hosting Networx e-Media Solutions

Türkçe Bilgi