netpano.com -

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Web Netpano.com   BİZE ULAŞIN |
14 Mart 2010 Pazar
 

Netpano Anasayfa > Haber detayı


Kaynak:haber7.com  
netapno.com  -  - 24 Haziran 2009 Çarşamba - 00:00:00  
Mayınlı Arazide Dev Petrol Rezervi Var

Pekkan, petrolün derinde ancak kalitesinin çok yüksek olduğunu da ifade etti.

Mayın temizliği konusunda BM Başarı Sertifikası sahip olan Pekkan Şirketler Grubunun Başkan Yardımcısı Adnan Volkan Pekkan, ''Bu petrol çıkartılırsa bölgede terör kalmaz'' dedi.

Türkiye-Suriye sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetlerine ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından CHP'nin de Mayın Yasası'nın iptali için Anayasa Mahkemesine dava açacağını açıklaması, konuyu yeniden gündeme getirdi.

Yurt dışında Specialist Gurkha Services Şirketi ile ortak anti tank, anti  personel, mayın arama, tarama, imha etme ve patlamamış mühimmatların imhası projelerini yürüten Pekkan Şirketler Grubunun Başkan Yardımcısı Adnan Volkan Pekkan, AA muhabirine mayın temizleme konusunda toplumda bilgi kirliliği oluştuğunu söyledi.

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusunda 7 yıl önce Genelkurmay Başkanlığı tarafından çağrıldıklarını ve brifing verdiklerini anlatan Pekkan, Türk şirketi olarak bu işe talip olduklarını belirtti.

Sınırdaki mayınlı arazide en az 4 trilyon dolarlık petrol rezervi bulunduğunu savunan Pekkan, ''Petrol oldukça derinde ama kalitesi çok yüksek. Bu petrol çıkartılırsa bölgede terör kalmaz. Diyarbakır İstanbul'dan güzel olur'' diye konuştu.

Mayının temizlenmesinden ziyade oradaki petrolün peşine düşülmesi gerektiğini anlatan Pekkan, şöyle konuştu:

''Biz İngiliz partnerimizle birlikte orayı temizlemeye talibiz. Şirketimiz mayın temizleme konusunda BM'den sertifika almış dünyadaki 5-6 şirketten biridir. Biz burayı son teknolojik cihazlar yardımıyla 3 yıl içinde temizleriz. Bu işin maliyeti konusunda telaffuz edilen rakamların çok daha aşağısında temizleriz.

-''MAYINLARI 4 AŞAMADA TEMİZLİYORUZ''-

Mayın temizlemenin 4 aşaması bulunduğunu anlatan Pekkan, birinci aşamada mayınların yerlerini tespit etmek için özel donanımlı helikopterlerle arazinin mayın haritasının çıkarıldığını, ikinci aşamada da araziye özel donanımlı mayın temizleme araçlarının sürüldüğünü belirtti.

Bu araçların, önünde zincir bulunduğunu ve saatte 40 kilometre hızla giderken önündeki mekanizma ile bu zincirleri sabit bir güçle araziye vurduğunu anlatan Pekkan, bu şekilde mayınların patlatıldığını ifade etti.

Pekkan, mayın patlatan özel donanımlı bu araçların arazide ikisi önde diğeri arka çaprazda olmak üzere 3'lü gruplar halinde çalıştığını belirtti.

-TOPRAĞIN ORGANİK OLMASI İSTENİRSE-

Toprağın organik tarıma elverişli olması için patlatılan mayın parçalarının büyük konteynırlar aracılığıyla temizlendiğini anlatan Pekkan, ''Mayınlar patlatıldığı zaman parçaları temizlenmediği sürece toprak organik olmaz. Toprak filtreleme işleminden geçirilir. Parçalanan kimyasal kalıntılar, üstte bırakılacak şekilde elenir. Böylece toprak organik tarıma hazır olur'' dedi.

Üçüncü aşamada özel eğitimli köpekler ve uzmanların teknik cihazlarla araziyi taradığını ifade eden Pekkan, son olarak helikopterlerin yeniden arazinin üzerinden geçirilerek mayın kalıp kalmadığının kontrol edildiğini kaydetti.

-''MAYIN PATLATILMADAN ÇIKARILAMAZ''-

''Mayın temizlemenin tek yolu onu patlatmaktır'' diyen Pekkan, bir mayının patlatılmadan çıkartılamayacağını, bunun sadece filmlerde olacağını belirtti.

BM'nin bir çok ihalesinde mayın temizliğinde anti personel mayın için 15-20 dolar, anti tank mayını için ise 45-50 dolar fiyat öngörüldüğünü anlatan Pekkan, şunları kaydetti:

''Suriye-Türkiye sınırında, bazılarının dediği gibi 300 bin-400 bin değil 1,5 milyondan fazla mayın var. Bunun yarısı anti tank, yarısı anti personel mayını. Bazı ülkelerde arazinin büyüklüğüne göre fiyat belirlenir bazılarında ise mayın başına anlaşma yapılır. Suriye sınırı çok büyük bir alan olduğu için mayın başına anlaşma yapılmalı. Genelkurmay'ın tahsis ettiği görevliler gözetiminde günlük patlatılan mayınlar rapor halinde tutulur.''

Türkiye'nin, Ottawa Sözleşmesi'ne göre, 1 Mart 2008 tarihine kadar depolarında bulunan mayınları imha etmesi, 1 Mart 2014 tarihine kadar da topraklarında döşeli mayınları imha etmesi gerekiyor.



 YORUMLAR
MEHMET / 24.06.2009 15:49:13
İMDİ ANLAŞILDI AKPNİN NİYETİİİİ,,,,,,,,




 YORUM YAZ
Uyarı(!):
Hakaret içeren yorumlar kabul edilmez.
Türkçe imla kurallarına büyük bir oranda uymayan yorumlar reddedilir.
Yorumların sorumlulugu size aittir.
(Gerekli) (Gerekli)


 DİĞER HABERLER
  'Patrikhaneye karşı İsmail Ağa cemaati'
  Ağaç Deyip Geçme, Düşün, Altında Ne Hikaye Var
  Türkiye Neden Aşı Üret(e)miyor?
  Ayalon'un, Elçimizi Aşağılaması, İsrail'i Karıştırdı
  Şifreyi Çemberlitaş'ta Aramış!
  İstanbul'da Deprem Senaryoları
  Türk Milletinin Başı Sağ Olsun
  AKP Anketçisi Erdoğan'ı Bitirdi!
  İstanbul'da 2014'te Sel Sonra Kuraklık
  2025 Yılında ABD'nin Durumu Ne Olabilir

Bu kategorideki tüm haberler için tıklayınız.





 
Telif hakkı 2000 -2007 netpano.com. Tüm hakları saklıdır.  
   
Telif hakkı ©1998-2007 Netpano.com. Bu sitenin bütün hakları saklıdır. Yayınlanan haber ve makaleler kaynak gösterilerek içeriği
değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. netpano.com sitesinde yayınlanan yazılar
yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.
Hosting Networx e-Media Solutions

Türkçe Bilgi