Netpano Anasayfa > Haber detayı


Kaynak:Hürriyet Gazetesi  
netpano.com  -  - 11 Kasım 2009 Çarşamba - 00:00:00  
Başbakanın Asker Karşısındaki Durumu

Başbakan’ın son TRT söyleşisi, ben dahil herhalde nice gazetecinin ağzının sularını akıtmıştır.
Fehmi Koru, Derya Sazak, Prof. Mustafa Erdoğan, Prof. Fuat Keyman`ın soruları ve söyleşinin genel havası da çok güzeldi. Kimse aksini söyleyemez, her soruyu da sordular. Başbakan’a şirin görünme telaşları olmadığı gibi, hiçbiri lafını da  gevelemedi. Her biri tebriği haketti.
Başbakan da çok ilginç bir performans sergiledi. Verdiği her yanıt manşetlikti. Tabii, özellikle TSK ile ilişkiler hakkındaki söyledikleri , sivil iktidar - asker ilişkilerinde bir yol ayrımının perçinlenmesi gibiydi.
Herşey, 27 nisan 2007 gecesi  Genelkurmay’ın internet sitesine konan ve AKP’ye oy verilmemesini isteyen elektronik mesajla başladı.
Kamuoyunun alıştığı, bu uyarının siyasi iktidar tarafından görmezden gelinmesi veya iktidarın başındaki kişinin çıkıp, Komutanların kendilerini yanlış anladıkları şeklinde yuvarlak bir açıklama yapmasıydı.
Ancak, tam aksi gerçekleşti.
Hükümet son derece sert bir tepki gösterdi.
Hele bu sürtüşmenin ardından, aynı yılın temmuz ayındaki genel seçimlerde, AKP’ nin oy oranı kendilerini dahi şaşırtacak oranda artınca , 80 yıllık sivil iktidar- asker ilişkileri somut şekilde değişme sürecine girdi.

Sonrası pamuk ipliği gibi çözülüverdi...
Ardından, gelişmeler çorap söküğü gibi çözülmeye başladı.
Önce NOKTA dergisinde, 2004 yılında hazırlanan darbe planları kamuoyuna yansıdı.
Darbe çalkantıları tartışılırken, Ergenekon soruşturması geldi.
Kamuoyu ilk defa, emekli Orgenerallerin tutuklanmasını izledi. Kimse birşey diyemedi, birşey yapamadı. Askerin gelişmeleri seyretmekten ve mahkemenin sonucunu beklemekten başka çaresi yoktu. Eski yaklaşımların artık geride kaldığı ve yeni bir ilişki düzeninin kurulduğu kanısı yaygınlaştı.
Bu gelişmeler yaşanırken ortaya çıkan İrtica ile Mücadele planı, bardağı taşıran damla oldu. Başından itibaren, Genelkurmay’ın sert şekilde yalanladığı olay, bir ihbarcının yolladığı mektuplarla giderek  ciddileşti.
Nihayet, Başbakan’ın TRT söyleşisiyle, sivil iktidar- asker ilişkileri bence tam bir yol ayrımına girdi. Erdoğan’ın, Genelkurmay Başkanını görevden alma opsiyonunu dahi düşündüğü ortaya çıktı.
Şimdiye kadar, askerle sorun yaşayan hiçbir Türk siyasetçisi, özellikle de bir Başbakan “gerekeni yapacağını” söylememiştir.
Bu söz bir milattır ve kamuoyunun tepkisi çok farklı olmuştur.

Kimi için, Erdoğan dik durdu ve eskileri utandırdı... Kimi için ortamdan yararlandı
Erdoğan’ın bu tutumu iki farklı şekilde yorumlanıyor.
Bir bölüm, Başbakan’ın korkusuzca davrandığını ve bu şekilde sivil iktidar- asker ilişkilerinde tarihi bir dönemeç yarattığına inanıyor.
Şimdiye kadar hiçbir politikacının böylesine kararlı bir tutum sergilemediğine dikkat çekenler, Başbakan’ın bu ülkede darbelerin önünü kestiğini söylüyorlar.
Bir diğer kesim ise, Başbakan’ın bu yaklaşımının cesurca olduğunu kabul etmekle birlikte , değişen dünya ve Türkiye koşullarından çok yararlandığını, bu rüzgarı arkasına alıp başkaldırdığını söylüyor.
“12 mart veya 12 eylül tarihlerinde Başbakan olsaydı, acaba Demirel’den ne kadar farklı davranırdı ?” diye bugünkü tutumunu sorgulayanlar, o günlerde asker müdahalelerinin, hem Türkiye’deki güçlü bir sivil destek, hem de Uluslararası konjonktür nedeniyle ABD ve Avrupa’dan aldığı teşvikle gerçekleştiğine dikkat çekiyorlar. Askerin Uluslararası ve Türkiye’deki değişimi tam algılayamadığını, Başbakanın ise daha iyi kavradığına dikkat çekiyorlar.
Kim ne derse desin, ortada büyük bir gerçek var. O da, sivil iktidarlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki ilişkilerin tümüyle değiştiğidir. Bu sıkışma belki bazı yol kazalarına yol açabilir, ancak abartılmadığı taktirde zaman içinde kendi içinde bir dengeye oturacaktır.

Mehmet Ali Birand



 YORUMLAR


 YORUM YAZ
Uyarı(!):
Hakaret içeren yorumlar kabul edilmez.
Türkçe imla kurallarına büyük bir oranda uymayan yorumlar reddedilir.
Yorumların sorumlulugu size aittir.
(Gerekli) (Gerekli)


 DİĞER HABERLER
  Uludere'de Heronları İsrail mi Kontrol Etti?
  Alma Mazlumun Ahını Ve Başbuğ da Tutuklandı
  İran İle Anlaşmalar Halkbank'ı İlgi Odağı Yaptı
  YAŞ'ta Masa Düzeni Değişecek mi?
  Şike Yasası AKP’yi Çatlatıyor mu?
  Dünyayı Yöneten Örgütler Ve Bunun Yansımaları
  Van Ercis'te Depremin Ögrettikleri
  Türk Devletinin ‘Dolarla Savaşı’!
  Kemal Bey’in Somali Gezisi Amaçı Ne İdi
  Doğu Akdeniz'de Türk-İsrail Savaşı

Bu kategorideki tüm haberler için tıklayınız.




 
 
Telif hakkı 2000 -2007 netpano.com. Tüm hakları saklıdır.  
   
Telif hakkı ©1998-2011 Netpano.com. Bu sitenin bütün hakları saklıdır. Yayınlanan haber ve makaleler kaynak gösterilerek içeriği
değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. netpano.com sitesinde yayınlanan yazılar
yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.
Hosting Networx e-Media Solutions

Türkçe Bilgi