Netpano Anasayfa > Haber detayı


Kaynak:Timeturk  
netpano.com  -  - 24 Ocak 2010 Pazar - 00:00:00  
Çin'in Kuraklık Bombası mı Türkiye'yi Vurdu?

 NASA'ya bağlı Goddard uzay araştırmaları enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, 2009, sıcaklıkların bilimsel amaçla kaydedilmeye başlandığı 1880 yılından bu yana en sıcak ikinci yıl olarak kayda geçti.

Hatırlanacağı üzere 2008 yılının yaz ayında Türkiye'de büyük bir kuraklık yaşanmış ve barajlarda su tükenmişti. Halk haftalarca susuz kalırken İstanbul'da, acil su ihtiyacını karşılamak için Melen Çayı projesi devreye sokulmuştu. Ancak gariptirki hemen ardından Melen Çayı'nda su seviyesi düştüğü ve İstanbul'a su akışının tehlikede olduğu yönünde haberler çıkmaya başladı. Ayrıca dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağını önceden açıklamış kuraklığa karşı yeni önlem paketi hazırlatmıştı.

ÇİN'İN KURAKLIK BOMBASI VE 2008'DE TÜRKİYE'DE YAŞANAN KURAKLIK

Peki 2008 yılında kuraklık yaşanırken son 10 yılın en sıcak 2. yılı olan 2009'da neden kuraklık yaşanmadı? Hatta barajlar o kadar suyla doldu ki fazlası boşaltıldı. Peki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

O döneme baktığımızda yılın en önemli olayı ağustos ayında Çin'de düzenlenecek olan olimpiyatlardı. Dünyanın yeni süper gücü olarak nitelendirilen Çin için olimpiyatlar, Kominist rejimin uyguladığı işkenceler nedeniyle bozulan imajını düzeltmek için bir fırsat olarak yorumlandı. İşte bu fırsatı en iyi şekilde kullanabilmek için hiçbir fedekarlıktan ve masraftan kaçınmayan ev sahibi ülke, olimpiyatlara son derece iyi hazırlanarak "muazzam" bir açılış töreninin altına imza attı. Ancak olası hiçbir aksiliğe tahammülü olmayan Çin, bir aydan fazla sürecek olimpiyat oyunlarında yağmur yağmaması için çeşitli kimyasallardan oluşan binlerce "Kuraklık Bombası" attı.

Çin meteoroloji kurumuna ait uçaklar açılış törenleri öncesinden başlayarak belli günler ve kapanış töreninde binlerce bomba kullanmıştı.

HAVAYI KONTROL ETMEYE YÖNELİK YATIRIMLAR SİLAHA YAPTIKLARINDAN DAHA FAZLA

Çin, bulut tohumlama ve yağmur bulutlarının dağıtılması konusunda dünyanın en ileri tekniklerine sahip ülkelerinin başında yer alıyor. Çin'in yağmur ve kuraklıkla ilgili çalışmaları silaha yaptığı yatırımlardan daha fazla. Havayı kontrol etmeye yönelik yapılan yatırımlar 100 milyon doları buluyor. Çin, olimpiyatlar için başladığını söylediği hava değişimini kontrol çalışmaları 1950 yılına kadar uzanıyor. Çin'in yağmur yağdırmak için yaptığını söylediği bu teknolojik yatırımlara uzmanlar şüpheyle bakıyor. Uzmanlar, Çin'in havayı kontrol etmek istemesini dünyaya meydan okuma ve bir güç gösterisi olarak yorumluyor.

Çin, havayı kontrol etmeye yönelik çalışmalarında iki yöntem izliyor. Gümüş iyotu havaya püskürterek yağmur yağdırılıyor. Nem çekerek de (HYGROSCOHİC) kuraklık oluşturuluyor.

Öte yandan Goddard uzay araştırmaları enstitüsünün açıklamasına göre, 2008 ise son 10 yılın en soğuk senesi oldu. 2005 yılı, en sıcak sene olarak geçiyor. 2009 onu takip ediyor.




 YORUMLAR
ali alkan / 02.02.2010 15:00:26
im,neresinden uyduruyor bu masalları.Yağmur bulutlarının toplanması, yağdırılması veya dağıtılması bir teoride kalmıştır.Çünkü kullanılan kimyasal gümüş tuzları yağmur suları ile içme suyu kaynaklarına,tarlalara inmekte, toprak ve suyun yapısını bozmaktadır.Çok uzun süre kuraklık çeken ülkelerde yağmur bulutlarını çekmek ve yağdırmak için kullanılabilir.Çinde uygulanan nemsizleştirme operasyonları ise,değil Türkiyeyi komşu ülkeleri bile etkilemez.Biz on yılda yaklaşık orman varlığımızın yarısını kaybettik.Kuraklık bundan olmasın?


ersin fena / 24.01.2010 17:34:32
lginç..boşuna abd filmlerinde bile çin ile 30 yıl içerisinde savaş yapacaz denmiyor..yani..en büyük düşmanı halkına filmlerle tanıtıyor ki düşmanlık içgüdüsü iyi yerleşsin..artık bu savaş ekonomik mi fizik ötesimi olur allah bilir vesselam




 YORUM YAZ
Uyarı(!):
Hakaret içeren yorumlar kabul edilmez.
Türkçe imla kurallarına büyük bir oranda uymayan yorumlar reddedilir.
Yorumların sorumlulugu size aittir.
(Gerekli) (Gerekli)


 DİĞER HABERLER
  Ahmet Özhan'ın Eşinden Açıklamalar
  Türkiye'ye Tuzak Kuruldu!
  İşte Ülkemizdeki Fransız Malları
  İran ve İsrail'in Türkiye Kardeşliği
  Eski Genelkurmay Başkanı Başbug Tutuklandı
  Uludere'de PKK'nın Hain Planı ?
  Uluderelilerden İlginç Kaçakçılık İddiaları
  OYAK'a Delil Karartma Operasyonu
  Uludere Olayının Anotomisi ve Hükümet
  Org. Başbuğ'la İlgili Tarihi Karar?

Bu kategorideki tüm haberler için tıklayınız.




 
 
Telif hakkı 2000 -2007 netpano.com. Tüm hakları saklıdır.  
   
Telif hakkı ©1998-2011 Netpano.com. Bu sitenin bütün hakları saklıdır. Yayınlanan haber ve makaleler kaynak gösterilerek içeriği
değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. netpano.com sitesinde yayınlanan yazılar
yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.
Hosting Networx e-Media Solutions

Türkçe Bilgi