Netpano Anasayfa > Haber detayı


Kaynak:Haber Merkezi  
netpano.com  -  - 24 Şubat 2010 Çarşamba - 00:00:00  
Kimlik Bilgilerimiz Dışarı Mı Çıktı?

 Aksiyon Dergisi'nin haberine göre, bilgileri yurtdışına çıkaran kişi M. isimli bir Ortadoğulu. Biyometrik pasaport ihalesini alan Kunt firmasının arka planında yer aldığı öne sürülen bu kişinin, pasaport ihalesinin başarısızlıkla sonuçlanmasında etkili olduğu konuşuluyor. 2007'de başlayan ihalenin başarısızlıkla sonuçlanmasını sağlayan Ortadoğuluyu, Dışişleri Bakanlığı ülkesine gönderdi.

Türkiye 1999 yılında Chicago Konvansiyonu'na imza atarak, 1 Nisan 2010'da biyometrik pasaporta geçeceğini taahhüt etti. Üç biyometrik pasaport girişiminin başarısız olması, bu anlaşmayı zora soktu. Türkiye, parmak izi gibi biyometrik verilerin yükleneceği çipli pasaportlara geçmezse birçok anlaşma krize dönüşecek. Türkiye'nin bazı yaptırımlarla karşılaşması bekleniyor.

Bu krizle karşılaşmamak için Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Darphane Genel Müdürlüğü yeni bir süreç başlattı. Buna göre 1 Nisan'a kadar vatandaşlara geçici pasaportlar verilmesi planlanıyor. Avrupa ve ABD'nin uygulamaya geçtiği biyometrik pasaportlara ise Ağustos 2010'da geçilmesi hedefleniyor. Bunun için ihale yapılmadı; Fransız Gemalto firması ile iki Türk firmasının ortaklık kurması sağlanacak. Fransız firma yazılımı karşılayacak, Türk firmalar ise organizasyonu üstlenecek. Ancak yazılımın yurtdışında yapılması, pasaportun güvenlik açısından sorunlar doğurmasına yol açabilir. Hatırlanacağı üzere kısa süre önce Hamas liderlerinden Mahmud el Mabhuh'u öldüren MOSSAD ajanları, Dubai'ye girerken biyometrik olan İngiliz pasaportlarını kırmış, böylece havaalanlarından sahte pasaportlarla kolaylıkla geçmişti.



 YORUMLAR


 YORUM YAZ
Uyarı(!):
Hakaret içeren yorumlar kabul edilmez.
Türkçe imla kurallarına büyük bir oranda uymayan yorumlar reddedilir.
Yorumların sorumlulugu size aittir.
(Gerekli) (Gerekli)


 DİĞER HABERLER
  İnternet Bankacılığı Kullananlar Dikkat
  Siber Saldırı Türkiye'yi Tehdit Ediyor
  E-Pasaport Çiplerimiz Fransızlara Emanet
  Bilim Adamları Zamanı Deldi!
  İsrail Casus Uçakları Türk Hava Sahasında Görüldü
  Türkiye'nin İlk İnsansız Hava Aracı Hazır
  Biri Webcam'la Sizi Hala Gözetliyor!
  Gökyüzündeki Uçakların Kimlik Bilgileri
  Helal Facebook İstanbul'dan Yayına Başlıyor!
  Predatorlarla ilgili Vahim iddia!

Bu kategorideki tüm haberler için tıklayınız.




 
 
Telif hakkı 2000 -2007 netpano.com. Tüm hakları saklıdır.  
   
Telif hakkı ©1998-2011 Netpano.com. Bu sitenin bütün hakları saklıdır. Yayınlanan haber ve makaleler kaynak gösterilerek içeriği
değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. netpano.com sitesinde yayınlanan yazılar
yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.
Hosting Networx e-Media Solutions

Türkçe Bilgi