|
İngiliz Times gazetesinin Basra Körfezi’ndeki askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, Riyad yönetiminin İsrail’e ülkenin kuzeyinde dar bir hava koridoru açacağı, böylece İran’ı bombalayacak İsrail uçaklarının yolunun kısalacağı belirtildi. Habere göre Suudi Arabistan, bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda neler yapılacağını bir tatbikatla test etti. Buna göre Suudi Arabistan, İsrail uçakları hava sahasından geçerken kendi füze savunma sistemlerini devreden çıkaracak, Suudi hava kuvvetlerine ait jetlerin havalanmasını önleyecek ve İsrail uçakları hava sahasından çıktıktan sonra hava savunma sistemlerini tam alarm durumuna geçirecek.
Bir Amerikalı savunma kaynağı, “Suudiler İsrail’lilere geçmeleri için izin verdiler, bu sırada onları görmezden gelecekler. Kendi jetlerinin bu işe karışmaması ve kimsenin vurulmaması için testler yaptılar. Bütün bunlar ABD Dışişleri Bakanlığı’nın rızasıyla oldu” dedi. Bir Suudi yetkili de, “İsraillilerin geçmesine izir vereceğiz ve gözlerimizi kapatacağız” dedi.Times, İsrail ve S. Arabistan arasında gerginlik olmasına rağmen iki ülkenin de Tahran rejiminden nefret ettiğini ve nükleer planlarından endişe duyduğunu yazdı. Gazete, olası bir saldırıda ilk hedeflerin Natanz ve Kum’daki uranyum zenginleştirme tesisleri, İsfahan’daki gaz deposu ve Arak’taki ağır su reaktörü olacağını belirtti. Buşehr’deki hafif su reaktörünün de ikincil hedefler arasında bulunduğu kaydedildi. Times, hedeflerin İsrail’den 2250 km uzakta olduğuna ve İsrail uçaklarının menzilinin üst sınırının da ancak bu kadar olduğuna dikkat çekti. Bu yüzden S. Arabistan üzerinde hava koridoru açılmasının İsrail’in işini kolaylaştıracağı vurgulandı. İsrail basını, eski Başbakan Ehud Olmert’in Suudi yetkililerle İran konusunu ele aldığını yazmıştı.
Suudi Arabistan'dan yalanlama
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Times gazetesinde, "İran’a olası saldırısı sırasında İsrail’e hava sahasını kullandıracakları" yönündeki haberi kesin dille yalanladı.
Suudi Arabistan’ın resmi ajansı SPA’ya göre, Bakanlık, bu "yalan iddiaları kesin dille yalanladı" ve "Suudi Arabistan, egemenliğinin ihlal edilmesini ya da bir başka ülkeye saldırmak için hava sahasını kullandırmayı reddeden kararlı tutumunu yineler. Bu siyasetin hiçbir ilişkimiz bulunmayan İsrailli işgalci yetkililere de uygulandığı açıktır" açıklamasında bulundu.
İngiliz Times gazetesinin Körfez’deki askeri kaynaklara dayanarak dün verdiği haberde, Suudi Arabistan’ın İran’a olası bir saldırı halinde İsrail’e hava sahasını kullanması için izin verdiği ileri sürülmüş, bir Amerikalı askeri kaynağın da "Suudi Araplar, kendileri başka yere bakarken İsraillilerin ülke hava sahasından geçmesine izin verdi. Suudiler kendi savaş uçaklarının harekete geçmemesi ve kimsenin vurulmaması için denemeler yaptı bile. Bütün bunlar ABD Dışişleri Bakanlığının onayıyla yapıldı" dediği belirtilmişti.
|