Netpano Anasayfa > Haber detayı


Kaynak:Bugün Gazetesi  
netpano.com  -  - 03 Şubat 2012 Cuma - 00:00:00  
Siber Saldırı Türkiye'yi Tehdit Ediyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Türkiye’de pek çok kuruluşun siber  saldırıya uğradığını söyledi. Acarer, bazı kurumların başındaki yetkililerin ilgisizliklerinden, bilgisizliklerinden dolayı siber  tehditlerle ilgili gereken önlemleri almadıklarını belirtti 

Acarer, “Artık, Türkiye’de internetin olmadığı ev yok gibi. Ciddi anlamda e-ticaret yapıyoruz. Bu durum, kötü niyetli kişilerin ve kurum iştahını kabartıyor. Onun için siber tehditle ilgili problemleri, güvenli hale getirmemiz ülke olarak sorunumuz. Siber tehditle ilgili Türkiye’de, subjektif konulardan uzak hukuksal düzenlemelerin yapılması ve tedbirlerin alınması gerekiyor.” dedi.

BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Cihan’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de 16.2 milyon kişinin geniş bant kullandığını ifade etti. 50 milyon üzerinde vatandaşın internet kullandığını belirten Acarer, artık Türk halkının işlemlerinin internete bağlı olmaya başladığını söyledi. Türkiye'de son zamanlarda bu konuyla ilgili duyarlılığın gittikçe arttığının altını çizen Acarer, “Bu konu Milli Güvenlik Savunma Belgesi’ne girdi. Ulaştırma Bakanlığı buna önem veriyor. Güvenli internet nasıl internetin konusu ise internetin güvenliği dediğimiz hadise de her kişinin, her işletme ve her ülkenin sorunudur.” ifadelerini kullandı.

SİBER TEHDİT SALDIRILARINA KARŞI TATBİKAT

Siber tehditle ilgili, BTK  olarak farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Acarer, bu konuyu BTK ve TÜBİTAK’ın birlikte siber  tatbikat yaptıklarını söyledi.

Konuyla ilgili geçen yıl başlattıkları bir siber  saldırı tatbikatının, bu yıl da ayrı dönemlerde iki kez tekrar yapılacağını ifade eden Acarer, şu bilgileri verdi: “Buraya azami derecede kurumların katılmasını istiyoruz. Yapılan saldırılarla bu kurumların altyapılarının ne kadar sağlam olduğunu test edeceğiz. 'Kuruluşların kopyalanmış sistemlerine saldırılar yaparak nerelerde sistemler çöküyor? Nerelerde o solucanlar, Truva atları nasıl içeri sızabiliyor? Bunlar içeri girdiğinde içerdeki tüm sistemi kopyalayıp başka taraflara nasıl aktarabiliyor? Veya orayı boltnet dediğimiz köle bir sistem haline getirebiliyor? Bunları belirleyeceğiz. Biz her kuruluşa ‘Bu tatbikatla şuralarda zaafiyetleriniz var.’ diye rapor veriyoruz. Fakat bu raporu başka kuruluşlarla paylaşmıyoruz. Ona göre onların açıklarını belirleyip kapatmalarını sağlıyoruz.”

Acarer, tatbikata geçen yıl kurumların yeterince ilgi göstermediğini de ifade ederek, geçen sene yapılan saldırılarda da kurumların çok duygusal davrandığını söyledi. Kurumlarda, ‘Bu saldırılar ne oluyor?’ korkusu hakim olduğunu aktaran Acarer, “Bu saldırılar, kişi bazında ve kurum ve işletme bazında oluyor. Kötücül saldırılar yüzünden yaşantısı alt üst olmuş aileler, mahvolmuş işletmeler var. Bir kere düşünebiliyor musunuz? Bir rakip işletme, bir diğer rakip işletme hakkında olumsuz bir takım yayınlar yapabiliyor. Saldırı yapılan işletme kendini toparlayıp doğru olmadığını anlatana kadar zaten batıyor veya çok ciddi zarara uğruyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

“100 DOLARLIK BİR SOLUCANLA NÜKLEER TESİS DURDURULDU”

BTK Başkanı Acarer, zaafiyetleri görüp tespit etmenin ilgili kuruluşların departmanlarındaki kişilerin görevi olduğuna da değindi. Aksi takdirde, buradaki sıkıntıların ciddi problemlere yol açabileceği uyarısında da bulunan Acarer, şu açıklamalarda bulundu: “Estonya’nın omurgası iki haftaya yakın çöktü. Gürcistan'da benzer bir olay yaşandı. İran’da yaşanan olayı biliyorsunuz. İran’ın nükleer tesislerine bir saldırı düzenlendi. O tesisleri bir savaş uçağı bombalamadı. 100 milyon dolarlık bir savaş uçağı bombalamadı. Ufacık, belki 100 dolarlık bir solucan virüs, çok ciddi zarar meydana getirdi. Bu zarar, başka ülkelerde, başka tesislerde olabilir. İlla ki nükleer tesislerde olması gerekmiyor. Elektrik tesislerinde olabilir. Altyapı, ısınma, hava, deniz tesisleri, trafikte olabilir.”

ABD Başkanı Obama'nın, 'ABD’nin 21. yüzyıldaki ekonomik başarısının siber güvenlik konusunda alacağı tedbirlere bağlı olduğu'na yönelik sözlerine de atıfta bulunan Acarer, şöyle devam etti: “Bu çok önemli bir konu. Ciddi rakamlardan bahsediyor Obama, 20 milyar dolar gibi. Bundan sonra, problemin giderek de artacağına işaret ediyor. Çünkü buradaki ekonomik boyut büyüdükçe, buradaki kötü niyetli saldırılar artacak. Bunu herkesin bilmesi lazım.”



 YORUMLAR
Gurmeet / 23.02.2012 09:32:59
u iarsnlnaa vurulan zincirden baska nedir.. Internet bilgi deryasi denizi iken simdi gol bile olamayacak.. Benim ve benim gibi dusunen herkesi bu sitede konusmaya davet ediyorum Unutmayinki basta ufak sansurler sonra belki de google bile yasakli olacak!!! Bu bilinsin lutfen


Moula / 23.02.2012 01:20:33
nternette gonlume gore sorf ympaak istiyorum.Bazi orumcek kafali,yobazlarin sansur uygulamalarini kabul etmiyorum.Onlar kendi karanlik dunyalari ile ilgilensinler.




 YORUM YAZ
Uyarı(!):
Hakaret içeren yorumlar kabul edilmez.
Türkçe imla kurallarına büyük bir oranda uymayan yorumlar reddedilir.
Yorumların sorumlulugu size aittir.
(Gerekli) (Gerekli)


 DİĞER HABERLER
  Project Glass, Gerçek Oluyor
  İsrail Zulmü Robotlara Yaptıracak!
  Ankara Emniyetini Hackleyenler Konuştu
  Google'dan Geçmişinizi Nasıl Sileceksiniz?
  Çipli Kimliğe Bu Yıl Geçiyoruz!
  İnternet Bağımlılığı Tehlikeli Boyutlarda
  İnternet Bankacılığı Kullananlar Dikkat
  E-Pasaport Çiplerimiz Fransızlara Emanet
  Bilim Adamları Zamanı Deldi!
  İsrail Casus Uçakları Türk Hava Sahasında Görüldü

Bu kategorideki tüm haberler için tıklayınız.




 
 
Telif hakkı 2000 -2007 netpano.com. Tüm hakları saklıdır.  
   
Telif hakkı ©1998-2011 Netpano.com. Bu sitenin bütün hakları saklıdır. Yayınlanan haber ve makaleler kaynak gösterilerek içeriği
değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. netpano.com sitesinde yayınlanan yazılar
yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.
Hosting Networx e-Media Solutions

Türkçe Bilgi